WOMEN IN JAZZ - SVERIGES VIKTIGASTE FESTIVAL

  • hem
  • Senaste nytt
  • Om Women In Jazz
  • Medverkande
  • Program
  • Info & biljetter
  • In English
  • Kontakt

Allt är Möjligt

Allt är Möjligt

Musik, Kommunikation och Normkritik

Hur människor skildras i medierna är en fråga om makt och demokrati. I workshopen ger nätverket Allt är Möjligt ett genusperspektiv på media och kultur. Tillsammans tittar vi på hur normerna ser ut och hur ett normkritiskt tankesätt kan påverka våra val i kultur- och mediaproduktion. Alla som kommunicerar en verksamhet har möjlighet, och kanske också ett ansvar att problematisera och förändra de stereotypa mediebilderna. Nätverket Allt är Möjligt bildades i Göteborg 1992 och arbetar med att analysera, ifrågasätta och utbilda på mediekritikens område.

www.alltarmojligt.se

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

3 okt

15:00-17:00

Workshop

Kultur i Väst

Registrering

Anna Wahl

Anna Wahl

Genus och organisation – kunskap för ökad jämställdhet

Anna Wahls föreläsning handlar om vilka betydelser som kön har i organisationer och branscher. Vilken roll spelar fördelningar av kvinnor och män? På vilket sätt påverkas kulturen av mansdominans? Hur kan man arbeta för förändring?

Anna Wahl är professor i genus, organisation och ledning vid KTH i Stockholm. Forskningsområdet handlar om hur strukturer och kulturer i organisationer formas och återskapas i relation till genus samt hur makt, genus och ledarskap kan relateras till varandra. Anna Wahl bedriver flera forsknings- och utvecklingsprojekt där fokus är på hur förändringsprocesser i organisationer kan medverka till ökad jämställdhet och mångfald. Hon har publicerat flera böcker och vetenskapliga artiklar på området, samt medverkat i tre statliga utredningar om ledande positioner i svenskt näringsliv, senast SOU 2014:80 Ökad medvetenhet men långsam förändring – om kvinnor och män på ledande positioner i svenskt näringsliv. Hennes avhandling Könsstrukturer i organisationer publicerades på Handelshögskolan i Stockholm 1992. Läroboken Det ordnar sig- teorier om organisationer (Wahl m fl. 2011), används på många högskolor och universitet samt i ledarutvecklingsprogram.

www.kth.se

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

2 okt

13:45-14:30

Seminarium

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

CultBOA / Lisa Nordström

Fotograf: James Whitmore

CultBOA / Lisa Nordström

Lisa Nordström är en musiker, kompositör och producent baserad i Svenska Grammofonstudion i Göteborg.

Lisa spelar solo som Lisa Nordström och CultBOA, i duon Mika Takehara/Lisa Nordström samt i flera andra konstellationer och projekt. Hon spelade under 12 år även i hyllade elektronikaduon Midaircondo som har turnerat över hela jorden och släppt fyra kritikerrosade album. Tillsammans med Pether Lindgren (Ajabu!) driver hon dessutom det internationella film- och musikprojektet Sonica Sequence där Lisa gör platsspecifika sessions med lokala musiker på nya spelplatser runt omkring i välden.

Lisa Nordströms musik är svår att genrebestämma och rör sig sömlöst mellan komposition, improvisation, vokal musik, elektronisk musik, pop och avantgardistisk ljudkonst. Hon mixar elektroniska instrument och akustiska ljud med sin röst och med instrument som basflöjt, cittra och ljudande objekt för att skapa sina unika ljudvärldar och har under åren utvecklat ett mycket personligt sound och tillvägagångssätt i hur hon blandar akustiska och elektroniska instrument.

Lisa Nordström har bland annat turnerat i Europa, Afrika, Syd-, Nord- och Centralamerika och Asien och medverkat på internationella festivaler som Sónar (ES), Sonar Sound Tokyo (JPN), Mutek Festival (CHI), Molde Jazzfestival (NO), Transitos Habana (CUB) och Berlin Music Week (DE).

Midaircondo har släppt fyra fullängdsalbum, varav tre på det egna skivbolaget Twin Seed Recordings. 2008 hade Lisa premiär på soloverket 7 States of Passion på Göteborgs Dans och Teaterfestival och släppte samtidigt ett album med samma namn på skivbolaget Kning Disk.

Till konserten under Women In Jazz Festival har Lisa med sig gästerna Burcu Ada och Lindha Kallerdahl.

Programpunkter

1 okt

21:30-22:15

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

DLB – Dominique Lakin Bådal

DLB – Dominique Lakin Bådal

DLB utgörs av Monica Dominique på hammondorgel tillsammans med trummisen Justina Lakin och basisten Rigmor Bådal.

Monica Dominique är en av vårt lands främsta kvinnliga jazzmusiker och har länge verkat som pianist, arrangör och kompositör. 1969 var hon medgrundare till allmusikgruppen Solar Plexus, där hennes sväng på hammondorgel blev ett av gruppens främsta kännetecken. Justina Lakin är en mångfacetterad trumslagare med rötterna i bluesens många grenar. Hon har spelat mycket med storband och har även en mängd teater- och musikaljobb under åren. Rigmor Bådal är en basist med bredd som förutom jazz spelar både soul/disco, folkrock/visa och klassiskt. Hon kompar ofta körer och diverse artister samt är kapellmästare för partybandet Pomperipossa Band. Tillsammans har trion samarbetat bl.a. vid Stockholms Stadsteaters uppsättning av Jösses Flickor – Återkomsten, Vasateaterns hyllningsföreställning Snurra min jord till poeten Lars Forssells 80-årsdag, samt deltagit på flera skivor.

Programpunkter

2 okt

22:00-23:00

Konsert

Nefertiti Jazz Club

 

2 okt

22:00-22:45

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

Duo Naranjo Weurlander

Duo Naranjo Weurlander

Tania Naranjo, piano, och Minna Weurlander, dragspel, möttes genom den ömsesidiga kärleken till Tango Nuevo. För trots det stora avstånd som separerar Minnas uppväxt i Finland och Tanjas i Chile så delar de båda ett musikaliskt temperament där intensitet, kraft, melankoli och uttrycksfullhet möts. I livesammanhang har de en förmåga att framstå som en kropp, där kommunikationen mellan dem sker på ett intuitivt plan och där musiken flyter fritt och utan hämningar. Duon turnerar flitigt, ofta med stöd av både Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Statens musikverk och har flera gånger uppträtt i Sveriges Radio och SVT. Senaste albumet Entwined möttes av strålande kritik världen över.

Tania Naranjo, som numera bor i Sverige, växte upp i Santiago, Chile och utvecklade tidigt en stark passion för klassiskt piano och chilensk folkmusik. Hennes musik, som hämtar inspiration från både jazz, argentinsk tango, nutida tonsättare och chilensk musik samt folkmusik från Anderna, har framförts både av henne solo och i diverse olika konstellationer och tillsammans med symfoniorkestrar världen över.

Dragspelsvirtuosen Minna Weurlander växte upp i Finland. Minnas talang väckte tidigt uppmärksamhet och under utbildningen turnerade hon flitigt och vann diverse tävlingar både i Finland och internationellt. Musiken tog henne till slut till Sverige där hon är verksam som både konsertmusiker och tonsättare. Hon har arbetat med allt från symfoniorkestrar till samtida experimentella dans- och teaterföreställningar samt filmproduktioner och experimenterar ständigt med dragspelets ljudande möjligheter.

www.duonaranjoweurlander.com
www.facebook.com

Programpunkter

2 okt

20:00-20:40

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

Ellekari Sander Band

Fotograf: Christer Männikus

Ellekari Sander Band

Sångerskan och pianisten Ellekari Sander var på god väg att viga sitt liv åt konståkning när en ryggskada satte stopp vid 13 års ålder. Hon lade skridskorna på hyllan och spenderade tonåren i punkens värld. Med några avstickare på somrarna till Mosebacke-terrassen i Stockholm då hon sjöng med sin pappas och styvmor Cecilia Wennerström’s storband.  Sedan drogs hon in i popvärlden genom Björn Yttling och norrlandsbandet Vega. Hon spelade lite orgel med Peter Björn & John, medverkade på otaliga skivor och turnéer med bl.a. Heikki, Ed Harcourt, Jenny Wilson, Frida Hyvönen, Primal Scream, Anna Ternheim, Ane Brun, Jakob Hellman, för att nämna några. 2002 startade hon hyllade bandet The Tiny med cellisten Leo Svensson Sander och 2003 startade hon, tillsammans med Ane Brun skivbolaget DetErMine Records som släppt både Anes och The Tiny’s skivor.

Den 2 oktober gästar hon Women In Jazz Festival med ett helt nytt band bestående av Hildegun Øiseth som tidigare bland annat spelat i Bohuslän Big Band och Trondheim Jazz Orchestra, Maria Kvist med utbildningar från både Berklee Collage of Music och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Felisia Westberg som rört sig mellan såväl jazz som pop/rock, musikal, reggae och folkmusik och Cornelia Nilsson som studerar vid Högskolan för scen och musik med inriktning improvisationsmusik och som tidigare spelat med bland andra Nina de Heney och Harald Svensson.

Kvällen på Nefertiti bjuder på både standards såväl som nytt material från kommande soloskivan.

Ellekari Sander – sång
Hildegun Øiseth – trumpet och horn
Maria Kvist – piano
Felisia Westberg – kontrabas
Cornelia Nilsson – trummor

Programpunkter

2 okt

20:55-21:40

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

Ephemera

Ephemera

Amy K Bormet är framgångsrik pianist och kompositör som i hemstaden Washington D.C. även driver jazzfestivalen Washington Women in Jazz. Hon har komponerat för bland andra Bohemian Caverns Jazz Orchestra, Howard University Jazz Ensemble och Brad Linde Ensemble. I kvintetten Ephemera samlar hon några av sina favoritmusiker som bjuder på amerikansk nutida jazz i absolut toppklass. Under festivalen agerar Ephemera även kompband åt Jaqee’s hyllningskonsert till Billie Holiday.

Ephemera består av musiker som har turnerat världen över. Från Finland till Brasilien, Peru, Spanien, Nederländerna, Turkiet, Japan, Sverige, Storbritannien och USA för att bara nämna ett fåtal platser. Det är även musiker som har spelat med både jazzikoner som Lee Konitz och mer avantgardistiska musiker och tonsättare som Eyvind Kang, Oren Ambarchi och Andrea Parkins såväl som artister som Ani de Franco och Marissa Nadler.

Ephemera består av
Amy K Bormet – piano, sång
Karine Chapdelaine – bas
Sarah Hughes – träblås
Janel Leppin – cello, sång
Allison Miller – trummor

www.amykbormet.com
www.karinechapdelaine.com
www.sarahmariehughes.com
www.janelleppin.com
www.allisonmiller.com

Programpunkter

1 okt

20:20-23:20

Konsert

Nefertiti Jazz Club

 

1 okt

20:15-21:00

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

Heather Maitland

Heather Maitland

Heather Maitland arbetar som publikutvecklingskonsult och är en av förgrundsgestalterna inom publikutveckling och är en av de som har varit med och definierat begreppet. Under konferensen gör Heather en introduktion till publikutveckling som företeelse och begrepp samt håller en tretimmars workshop om hur man, med en begränsad budget, kan arbeta praktiskt med publikutveckling inom den egna organisationen.

Heather kommer att dels ge en föreläsning, Getting Bigger Audiences for Jazz, för att skapa en bild av vad publikutveckling kan vara och som även syftar till att väcka frågor som rör publikutveckling inom jazzområdet. Hur kan man t ex arbeta med en yngre publik och pedagoger. Musik är många gånger bunden till identitet. Hur kommer begrepp som genus in i den diskussionen? Om vi förutsätter att de flesta människor är allätare vad gäller musik, hur kan vi då få dem intresserade av jazzmusiken?

Under eftermiddagen ger Heather även en praktisk workshop, Developing audiences for your work, där syftet är att varje deltagare ska arbeta fram en publikutvecklingsplan med utgångspunkt i den egna verksamheten. Planen ska innehålla ett utkast till en affärsplan, strategier vad gäller publikutveckling med utgångspunkt i uppdrag och mål och gå igenom frågor som vad vi vill uppnå, nuläge, hur vi bättre kan förstå vår publik, att välja målgrupper och hur vi fördelar våra resurser.

Observera att både föreläsningen och workshopen hålls på engelska.

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

3 okt

13:15-14:30

Seminarium

Kultur i Väst

Registrering

3 okt

15:00-17:00

Workshop

Kultur i Väst

Registrering

Jaqee

Fotograf: Viktoria Binschtok

Jaqee

Jaqee är en sångerska och låtskrivare med rötter i Uganda. Hon albumdebuterade 2005 med det albumet Blaqalixious, för vilket hon blev nominerad till en grammis i kategorin årets hip hop/soul. Hon vann även pris för bästa Soul/Hiphop-artist på Manifestgalan 2006. Hösten 2007 släppte hon uppföljaralbumet Nouvelle D’Amour som skrevs tillsammans med musikern Mattias Hellberg och även den här skivan nominerades till en grammis. 2008 kom hyllningsalbum Letter to Billie, dedikerat till jazzstjärnan Billie Holiday. Skivan var ett samarbete med Bohuslän Big Band med vilka hon även åkte på turné till bl.a. Egypten och Japan. Jaqee har släppt ytterligare två album, Kokoo Girl och Yes I Am. Jaqee beskriver sig själv som en ”musikalisk kameleont” och har bl.a. kallats Sveriges Souldrottning.

Konserten på Nefertiti är en hyllningskonsert till Billie Holiday och med sig på scen har Jaqee amerikanska bandet Ephemera under ledning av pianisten och kompositören Amy K Bormet, som även driver festivalen Washington Women in Jazz.

www.jaqee.com

Programpunkter

3 okt

20:00-20:45

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

Jazz Är Farligt

Fotograf: Fredrik Skogkvist

Jazz Är Farligt

Elena Wolay, kvinnan bakom Jazz Är Farligt, är en hängiven arrangör och skivmogul av högsta rang och har nog rotat i de flesta skivbackar söder om Kiruna. Jazz är hennes gud, punk är hennes satan och elektroniskt är något mitt emellan. På sidan om missbruket av vinyl så driver hon klubben, barnteatern, fanzinet, festivalen och skivetiketten Jazz Är Farligt. Hennes dj-set bänder dina öron ur plats, och påminner om att musik kan vara farlig, ful och helt sinnessjukt underbar. Har du missat detta så bör du snarast göra något åt det.

Under Women In Jazz Festival gästas Jazz Är Farligt av Göteborgsbaserade musikern Lisen Rylander Löve på saxofon, live-elektronik och röst.

www.facebook.com

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

3 okt

10:05-10:20

Musik

Kultur i Väst

Registrering

Judy Chaikin – The Girls in the Band

Judy Chaikin – The Girls in the Band

Women In Jazz Festival bjuder på Sverigepremiär av dokumentärfilmen The Girls in the Band! Vi är väldigt stolta och glada att för första gången i Sverige visa filmen The Girls in the Band. Och inte nog med det, filmens skapare Judy Chaikin finns dessutom på plats för att ge en introduktion.

”When the world told them they couldn’t play, they did it anyway! They wiggled, they jiggled, they wore low cut gowns and short shorts, they kow-towed to the club owners and smiled at the customers…and they did it all, just to play the music they loved. The Girls in the Band tells the poignant, untold stories of female jazz and big band instrumentalists and their fascinating, groundbreaking journeys from the late 20’s to the present day. These incredibly talented women endured sexism, racism and diminished opportunities for decades, yet continue today to persevere, inspire and elevate their talents in a field that seldom welcomed them.”

Filmen producent och regissör Judy Chaikin är kanske mest känd för att ha skrivit, producerat och regisserat den Emmynominerade PBS-dokumentären Legacy of the Hollywood Blacklist. 2004 fick hon sin andra Emmynominering för dokumentären Building on a Dream:The NoHo Art Project. Hon har även skrivit manus till romantiska komedier, regisserat och producerat serier och dokumentärer och vunnit priser som bl.a. Blue Ribbon vid American Educational Film and TV Festival och regisserat Broadwayproduktioner.

The Girls in the Band är producerad och regisserad av Judy Chaikin. Några av de medverkande musikerna är Geri Allen, Lil Hardin Armstrong, Melba Liston, Esperanza Spalding, Marian McPartland, The International Sweethearts of Rhyhtm och många, många fler.

Visningarna i Sverige och Judy Chaikins medverkan är ett samarbete mellan Women In Jazz Festival, LadyBug Festival, wift -Women in film and television Sweden samt Dorisfilm. The Girls in the Band visas också på LadyBug festival på Bio Roy i Göteborg kvällen den 1 oktober.

www.thegirlsintheband.com
www.wift.se
www.dorisfilm.se
www.ladybugfestival.com

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

15:00-17:00

Film

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

Kulturrådet, Musikverket och Konstnärsnämnden

Kulturrådet, Musikverket och Konstnärsnämnden

Hur arbetar myndigheterna med sitt jämställdhetsuppdrag?

Kulturrådet, Musikverket och Konstnärsnämnden presenterar hur de idag arbetar med sina respektive jämställdhetsuppdrag. Medverkar gör Mika Romanus, Enhetschef, stf Generaldirektör Statens kulturråd, Stina Westerberg, Generaldirektör Statens musikverk samt Ann Larson, Direktör Konstnärsnämnden.

Statens kulturråd
Kulturrådet är en myndighet under Kulturdepartementet och har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, verka för kulturens utveckling och tillgänglighet genom att fördela och följa upp statliga bidrag och genom andra främjande åtgärder.

Statens Musikverk
Musikverket är ett center för kulturarv och kulturliv inom musik, teater och dans, en öppen mötesplats för den skapande människan. Verksamheten riktar sig såväl till konstområdena inom scenkonsten som till alla andra intresserade. Musikverket är en statlig myndighet (Statens musikverk) som startade i maj 2011 inom kulturdepartementets ansvarsområde och med en rad olika verksamheter inom nyskapande och kulturarv.

Konstnärsnämnden
Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Konstnärsnämndens övergripande uppgift är att främja möjligheter för konstnärer att vidareutveckla sitt konstnärskap.

www.kulturradet.se
www.musikverket.se
www.konstnarsnamnden.se

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

2 okt

09:50-11:00

Seminarium

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

Ladies Got The Blues

Fotograf: Anna Janerås

Ladies Got The Blues

Ladies Got The Blues är inte bara ett åttamannaband bestående av Sveriges samlade unga blueselit. Det är också en personlig hyllning till de kvinnliga musiker som starkt bidragit till genrens utveckling genom historien – kvinnor vars musikaliska gärning inte är lika välkänd eller dokumenterad som de manliga kollegornas. Ladies Got The Blues tar avstamp i 1920-talets Mississippi och bjuder bl.a. på musik av Sister Rosetta Tharpe
(1915–1973) – gitarrist, kompositör och sångerska som med sitt unika gitarrspel där drivande melodier, pulserande swing och traditionell blues och folkmusik gjorde henne till en av pionjärerna inom rock’n’roll. Tharpe har inspirerat artister som Aretha Franklin, Chuck Berry, Elvis Presley och Tina Turner. Memphis Minnie (1897–1973) – kompositör, gitarrist och sångerska som beskrivs som den mest populära countrysångerskan genom tiderna, och blev invald i Blues Foundations Hall of Fame 1980. Hon spelade in ungefär 200 sånger, låtar som sedan har tolkats och spelats in av bland andra Jefferson Airplane och Led Zeppelin. Big Mama Thornton (1926–1984) – sångerska och kompositör som var den första att spela in låten Hound Dog som blev en stor hit på Billboards lista 1953. En av hennes egna låtar, Ball in Chain, är inskriven i Rock and Roll Hall of Fame som en av de 500 främsta låtarna som format rock’n’roll-genren.

Ladies Got The Blues består av
Ida Bang – sång
Lisa Lystam – sång
Moa Brandt – gitarr
Lovisa Sjöberg Nordahl – gitarr
Elin Öberg – munspel
Malin Ahlberg – keys
Tove Brandt – bas
Amanda Savbrant – trummor
Gästartist: Vilma Flood Hases – sång

Programpunkter

3 okt

21:20-22:45

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

Linus Johansson

Linus Johansson

Ta det som en man!
Om kvinnors roller och förutsättningar inom jazzens, popens och rockens musikscener. 

Ta det som en Man! är en kort komparativ analys av genusordningen inom jazzens och rockens kulturtraditioner, sedd inom en kontext som omfattar den patriarkala samhällsordningen i stort. Linus Johansson har titeln Filosofie Doktor inom humaniora och arbetar främst som kulturhistoriker. Hans forskning orienterar sig kring musikvetenskap, kulturteori och kritisk analys och han har nyligen disputerat på en avhandling om ungdomsmusik, media och genus.

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

10:05-10:45

Seminarium

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

Lisen Rylander Löve

Fotograf: Henrik Rylander

Lisen Rylander Löve

Lisen Rylander Löve, tenorsax, sopransax, basklarinett, röst, live-eletronik och komposition, kommer från Göteborg och arbetar främst inom jazz, elektronika och annan improviserad musik. Hon utgör ena halvan av elektronika/improvisations-gruppen Midaircondo som fått stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands för sin genreöverskridande och fantasifulla musik. Lisen leder också den egna jazzkvartetten The Splendor som släppt tre kritikerrosade album. Utöver detta har Lisen spelat med bl a Anders Jormin, Severi Pyysalo, Magnus Lindgren och Lina Nyberg. 2009 mottog Lisen Jazzkatten för årets nykomling och ett år tidigare tilldelades hon det prestigefyllda Monica Zetterlund-stipendiet.

Under Women In Jazz Festival bjuder Lisen på ett avskalat, helt akustiskt och improviserat solostycke för tenorsaxofon.

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

12:30-12:45

Musik

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

Margaretha Evmark & Merje Kägu

Fotograf: Annika Clarholm

Margaretha Evmark & Merje Kägu

Margaretha Evmark är något så unikt som både jazzsångerska och kontrabasist, vilket också har blivit hennes egen speciella nisch. Margaretha är sångerska och musiker med en stor musikalisk bredd, som dessutom är en rutinerad scat-sångerska, med ordlösa solon i genuin Ella Fitzgerald-tradition. Hon är uppvuxen i ett musikaliskt hem och började redan vid 10 års ålder spela gitarr och sjunga i olika sammanhang med sin pappa. 1990 kom hennes kritikerrosade debutplatta Havsvind och hon har uppträtt på många jazzklubbar, festivaler och har även medverkat i olika TV- och radiosammanhang, bl.a. vid hyllningskonserten till Sonya Hedenbratt. Margaretha bjuder på många olika konstellationer alltifrån duo till att vara storbandssolist och har turnerat med en mycket uppskattad föreställning A tribute to Ella, first lady of song som hon gestaltar på ett mycket levande sätt.

Merje Kägu är en ung Estnisk gitarrist och tonsättare som har studerat jazzgitarr på Estonian Academy of Music and Theatre och som för närvarande studerar på masterprogrammet i improvisation vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Merje rör sig ofta i gränslandet mellan den improviserade och den noterade musiken och har tidigare spelat i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Storbritannien, både solo och i samarbete med andra musiker.

www.magganevmark.se
www.soundcloud.com/merjekagu

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

2 okt

15:00-15:15

Musik

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

Maria Edström

Fotograf: Johan Wingborg

Maria Edström

Så skapas förändring. Exempel från mediebranschen som gör skillnad.

Medierna kan både befästa, bevara eller förändra våra föreställningar om vad som är möjligt. Medan samhället blir allt mer jämställt har medieutbudet släpat efter. Men det finns också exempel på förändring. Både forskning, bransch och aktivism har visat att det går att förändra.

Maria Edström arbetar som lektor i journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs Universitet. Hon har en bakgrund som journalist, framför allt inom press och radio och var med och startade det mediekritiska nätverket Allt är Möjligt 1992. Nätverket är fortfarande aktivt, bland annat genom att delta i den globala nyhetsstudien Global Media Monitoring Project som genomförs vart femte år. Representanter för nätverket ger även en workshop under årets upplaga av Women In Jazz Festival. Maria Edström disputerade 2006 med avhandlingen Tv-rummets eliter. Föreställningar om kön och makt i fakta och fiktion. Under 2009-2011 koordinerade hon den nordiska delen av Global Report on the Status of Women in the News Media som organiserades av International Women’s Media Foundation (IWMF). Under 2014 ledde hon ett jämställdhetsprojekt på Nordicom som mynnade ut i antologin Making Change. Nordic Examples of Working Towards Gender Equality in the Media

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

12:45-13:30

Seminarium

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

Marie Selander

Marie Selander

Marie Selander är verksam som sångerska, kompositör, författare, föredragshållare och sångpedagog. Hon började som medlem i gruppen Nursery Rhymes 1965, en grupp som bestod enbart av kvinnliga musiker. Gruppen turnerade framgångsrikt över hela Europa fram till 1968 och spelade tillsammans med flera av dåtidens viktiga grupper som The Who, The Kinks, Four Tops, Simon & Garfunkel, Spencer Davies Group m.fl.

Sedan dess har hon varit verksam som folkmusiker med grupperna Diddlers, Låt & Trall och Utdansbandet, spelat världsmusik med gruppen Vargavinter och Maramas samt fri improvisationsmusik/nutida musik i flertalet konstellationer. Hon har komponerat musik till teaterföreställningar och beställningsverk för bl.a. NOMUS och finska YLE.

I slutet av 1990-t skrev hon musik till den uppmärksammade musikteaterföreställningen om Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad och hon har bl.a. blivit belönad med Expressens stora musikpris Spelmannen samt DN:s Kasperpris, Svenska grammofonpriset. Hon har också blivit grammisnominerad vid ett flertal tillfällen.

Marie var initiativtagare till konsertserien Ladies Next på Kulturhuset i samband med Kulturhuvudstadsåret i Stockholm 1998 och hon har också gjort flera uppmärksammade radioserier för SR/P2 som Världens röst 2007 samt serien Glastaket, om kvinnligt musikskapande 2009. Reaktionerna på denna serie kom att leda till idén att skriva en bok om alla bortraderade kvinnliga musiker och om orsakerna till att det berömda glastaket.

Senaste åren har hon varit en flitig och uppskattad föreläsare på studieförbund, folkhögskolor och musikhögskolor över hela Sverige samt varit verksam som aktivist, krönikör och debattör. 2012 utkom boken Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik som också erhöll STIMs skriftställarpris 2013 och har kommit ut i en andra upplaga. Hon är även verksam i gruppen PK Ensemblen och i en duo tillsammans med basisten Tuomo Haapala.

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

09:30-09:50

Invigningstal

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

Martina Almgren & Teresa Indebetou

Fotograf: Emelie Asplund

Martina Almgren & Teresa Indebetou

Slagverkaren och kompositören Martina Almgren är en etablerad musiker på den samtida svenska jazzscenen. Hennes passion för lekfull improvisation, rytmer och uttrycksfulla melodier speglas både i hennes spelstil och kompositioner. Martina undervisar i improvisationsensemble på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och driver tillsammans med Owe Almgren skivbolaget Oh Yeah Records. Teresa Indebetou är en mångsidig pianist och kompositör bosatt i Göteborg. Sedan 2010 har hon ett tätt samarbete med GöteborgsOperan och vid sidan av det medverkar hon en rad frilansprojekt. Hon har även varit repetitör vid musikalprogrammet på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, samt pianist och arrangör för kursen Dirigent, med Kultur i Väst/ Göteborg Wind Orchestra.

www.martinaalmgren.com
www.klaveramera.se

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

2 okt

09:35-09:50

Musik

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

Naoko Sakata

Fotograf: Marko Vesterinen

Naoko Sakata

Naoko Sakata rör sig i fältet mellan det sammansatta och improviserade. Skönhet kontrasterar det fula i en värld där det inte finns någon horisont och de enda synliga färgerna är de som du väljer att se. Naoko Sakata, som föddes i Japan, flyttade till Göteborg 2008 för att studera vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Naoko mottog ”bästa solistpriset” i tävlingen Young Nordic Jazz Comets 2009 Sedan dess har Naoko framträtt i Skandinavien, Europa, Nordafrika och Japan med sin egen trio. 2011 fick Naoko Sveriges Radios Jazzkatten som ”Årets nykomling” och 2013 fick hon motta Alice Babs stipendiet.

www.naokosakatatrio.com

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

3 okt

13:00-13:15

Musik

Kultur i Väst

Registrering

RAW Sound Sweden

Fotograf: Annika Broman

RAW Sound Sweden

I det specialhopsatta bandet RAW Sound Sweden finns både jazzmusiker med lång erfarenhet, och en rad unga musiker som just startat sina karriärer. 
På medlemmarnas samlade meritlista finns bland annat priser som Sveriges Radios Jazzkatten, ett stort antal utgivna skivor och många spännande internationella turnéer och samarbeten i konstellationer som t.ex. Fire! Orchestra, Attack!, Hästköttskandalen och Dog Life. Den gemensamma nämnaren för alla i bandet är en stor kärlek till improvisation och en nyfikenhet kring jazzens friare former där individens uttryck har stort spelrum.

På Nefertiti scen presenterar sextetten nyskriven musik med tonvikt på improvisation. Gör er redo för en unik upplevelse och en musikalisk urkraft i realtid.

Raw Sound Sweden består av
Anna Lund – trummor
Elsa Bergman – kontrabas
Malin Wättring – tenorsaxofon
Signe Dahlgreen – tenorsaxofon/
basklarinett
Anna Högberg – altsaxofon
Biggi Vinkeloe – altsaxofon

www.malinwattring.com
www.biggivinkeloe.com

Programpunkter

1 okt

20:15-21:15

Konsert

Nefertiti Jazz Club

 

2 okt

13:30-13:45

Musik

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

1 okt

22:30-23:15

Musik

Nefertiti Jazz Club

Biljettlänk

Red Hot Mamas

Red Hot Mamas

Red Hot Mamas är som tagna direkt från en rökig jazzklubb i 30-talets New Orleans, blandat med 40-talets eleganta filmstjärneglans. Det handlar om bluesig swing och oförglömliga melodier med förförisk och alldeles underbar stämsång. Hits från 1920-, 30- och 40-talet varvas med okända pärlor från samma period samt egenskrivet material, allt i gammeldags stil. Den här sångtrion är något utöver det vanliga och bjuder på en upplevelse som tar dig tillbaka till en svunnen tid.

Red Hot Mamas är
Sanna Hogman – sång
Elina Ryd – sång
Hannah Tolf- sång

www.facebook.com
www.soundcloud.com

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

09:50-10:05

Musik

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

Riksförbundet Svensk Jazz

Riksförbundet Svensk Jazz

Europe Jazz Balance – ett enkelt verktyg för en mer jämställd och inkluderande jazzscen.

I april i år invigdes webbsidan www.europejazzbalance.net. Sidan är resultatet av ett nära samarbete mellan de nordiska jazzförbunden och erbjuder konkreta verktyg för arrangörer som vill arbeta normkritiskt och för en mer jämställd jazzscen. Under Women In Jazz Festival kommer Karin Inde, verksamhetsledare Riksförbundet Svens Jazz och en av organisationerna bakom projektet Europe Jazz Balance, att både ge en presentation av projektet och även hålla en workshop med utgångspunkt i Europe Jazz Balance där det ges tillfälle att samtala, inspireras och reflektera kring hur ni arbetar i just din verksamhet.

www.svenskjazz.se
www.europejazzbalance.net

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

3 okt

10:20-11:00

Seminarium

Kultur i Väst

Registrering

3 okt

15:00-17:00

Workshop

Kultur i Väst

Registrering

Seminariedag 1 – Bilden av musikern

Seminariedag 1 – Bilden av musikern

Bilden av musikern – Om text och bild som vidmakthållande eller förändrande medel?

1 oktober kl 09:00-17:00
Auktionsverkets Kulturarena
Tredje Långgatan 9, Göteborg

09:00 – 09:30
Registrering

09:30 – 09:50
Välkommen! Invigningstal av Marie Selander, hedersgäst Women In Jazz Festival 2015.
Marie Selander är verksam som sångerska, kompositör, författare, föredragshållare och sångpedagog. År 2012 gav hon ut boken Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik för vilken hon år 2013 fick STIMs skriftställarpris.

09:50 – 10:05
Musik: Red Hot Mamas
Hits från 1920-, 30- och 40-talet varvas med okända pärlor från samma period.

10:05 – 10:45
Ta det som en man! Om kvinnors roller och förutsättningar inom jazzens, popens och rockens musikscener.
En kort komparativ analys av genusordningen inom jazzens och rockens kulturtraditioner, sedd inom en kontext som omfattar den patriarkala samhällsordningen i stort. || Med Linus Johansson, filosofie doktor, kulturhistoriker & forskare.

10:45 – 11:30
Alla är genusfotografer
Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, bloggar och föreläser om genustänk i bilder och normkritisk bildanalys. I sin föreläsning kommer hen att prata om hur idéer om kön skapas i bilder                     och hur könsstereotyper i media, reklam och konst begränsar och blockerar vår fantasi om vilka vi kan vara. || Med Tomas Gunnarsson, genusvetare och fotograf.

11:30 – 12:30
Lunch – på egen hand

12:30 – 12:45
Musik: Lisen Rylander Löve
Avskalat, helt akustiskt och improviserat solostycke för tenorsaxofon.

12:45 – 13:30
Så skapas förändring. Exempel från mediebranschen som gör skillnad
Medierna kan både befästa, bevara eller förändra våra föreställningar om vad som är möjligt. Medan samhället blir allt mer jämställt har medieutbudet släpat efter. Men det finns också exempel på förändring. Både forskning, bransch och aktivism har visat att det går att förändra. || Med Maria Edström, lektor i journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs Universitet.

13:30 – 14:30
Samtal – Vem upprätthåller vad och varför? Ansvar, motstånd och normativa könsframställningar inom promotion.
Samtalsledare: Maria Edström, lektor i journalistik, medier och kommunikation. Medverkande: Sofia Thurn, Export Music Sweden, Neta Norén, producent kammarmusik och jazz, Musik i Gävleborg, Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig, Göteborgs Kulturkalas, Mikael Godée, projektledare MCV och Teresa Indebetou, pianist och kompositör.

14:30 – 15:00
Paus – vi bjuder på fika

15:00 – 17:00
Introduktion (på engelska) av filmen The Girls in the Band med Judy Chaikin, regissör.
Filmvisning: The Girls in the Band (USA, 2013). Engelskt tal, engelsk text.

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

09:00-17:00

Seminarium

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

1 okt

13:30-14:30

Panelsamtal

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering

Seminariedag 2 – Från musiker till myndighet

Seminariedag 2 – Från musiker till myndighet

Från musiker till myndighet – tillsammans för förändring.
Spelar vi i samma band…. eller?….

2 oktober kl 09:00-17:00
Högskolan för Scen och Musik
Fågelsången 1, Göteborg

09:00 – 09:30
Registrering och kaffe

09:30 – 09:35
Välkommen!

09:35 – 09:50
Musik: Martina Almgren & Theresa Indebetou
Slagverk och piano när två västsvenska favoriter möts.

09:50 – 11:00
Hur arbetar myndigheterna med sitt jämställdhetsuppdrag?
Kulturrådet, Musikverket och Konstnärsnämnden presenterar hur de idag arbetar med sina respektive jämställdhetsuppdrag. || Med Mika Romanus, Enhetschef, stf Generaldirektör Statens kulturråd, Stina Westerberg, Generaldirektör Statens musikverk samt Ann Larsson, Direktör Konstnärsnämnden.

11:00 – 11:30
Kvalitet eller breddad representation – måste man välja?
Det vanligaste argumentet man får när man jobbar med jämställdhet och breddad representativitet är att det går ut över kvaliteten. Är det verkligen så att man måste välja, eller är det så att kvalitet kräver ett urval av alla röster? På Svenska Filminstitutet har vi jobbat aktivt med att åstadkomma en jämn fördelning av våra stödmedel mellan könen. Efter några års arbete tycker vi svaret är tydligt, kvalitet ligger inte i könet utan i berättelsen. || Med Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet.

11:30 – 12:30
Samtal:
Statistikjakt, siffertrix eller äkta förändringsarbete? Hur skall vi uppnå en jämställd jazzscen?
Samtalsledare: Ulrika Gunnarsson, producent Musik i Syd. Medverkande: Mika Romanus, Statens kulturråd, Thomas Jäderlund, lärare Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet, Magnus Thuvesson, ordförande Riksförbundet Svensk Jazz, Anna Lundqvist, ordförande IMPRA.

12:30 – 13:30
Lunch på egen hand (möjlighet finns att köpa lunch på Artisten).

13:30 – 13:45
Musik: Raw Sound Sweden
Nutida svensk jazz med nyskrivna spännande kompositioner.

13:45 – 14:30
Genus och organisation – kunskap för ökad jämställdhet.
Föreläsningen handlar om vilka betydelser som kön har i organisationer och branscher. Vilken roll spelar fördelningar av kvinnor och män? På vilket sätt påverkas kulturen av mansdominans? Hur kan man arbeta för förändring? || Med Anna Wahl, Professor Genus, organisation och ledning, KTH i Stockholm.

14:30 – 15:00
Paus – vi bjuder på fika.

15:00 – 15:15
Musik: Margareta Evmark & Merje Kägu
Jazzsångerska och kontrabasist i sin alldeles egna speciella nisch möter improvisationsgitarr.

15:15 – 16:30
Samtal:
”But not for me”…? Överlevnadsstrategier för den kvinnliga jazzmusikern.
Samtalsledare: Neta Norrmo, filmare och kulturjournalist. Medverkande musiker: Biggi Vinkeloe, Marie Selander, Margaretha Evmark och Ebba Westerberg.

16:30 – 17:00
Samtal: Vad tar vi med oss? Reflektioner under Women In Jazz Festival

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

2 okt

09:00-17:00

Seminarium

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

2 okt

11:30-12:30

Panelsamtal

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

2 okt

15:15-16:30

Panelsamtal

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

Seminariedag 3 – Arrangera jämställt

Seminariedag 3 – Arrangera jämställt

Arrangera jämställt – Inspiration och verktyg

3 oktober kl 09:30-17:00
Kultur i Väst
Rosenlundsgatan 4, Göteborg

09:30 – 10:00
Registrering

10:00 – 10:05
Välkommen!

10:05 – 10:20
Musik: Jazz Är Farligt
Ett dj-set som bänder dina öron ur plats och påminner om att musik kan vara farlig, ful och helt sinnessjukt underbar. || Med Elena Wolay och Lisen Rylander Löve.

10:20 – 11:00
Europe Jazz Balance – ett enkelt verktyg för en mer jämställd och inkluderande jazzscen.
I april i år invigdes webbsidan europejazzbalance.net. Sajten är resultatet av ett nära samarbete mellan de nordiska jazzförbunden och erbjuder konkreta verktyg för arrangörer som vill arbeta normkritiskt och för en mer jämställd jazzscen. Seminariet kompletteras av workshops på eftermiddagen. || Med Karin Inde, verksamhetsledare Riksförbundet Svensk Jazz.

11:00 – 12:00
Samtal om och goda exempel på att arrangera jämställt och normkritiskt.

12:00 – 13:00
Lunch – Kultur i Väst bjuder på en enklare lunch.

13:00 – 13:15
Musik: Naoko Sakata
Pianomusik i fältet mellan det sammansatta och improviserade.

13:15 – 14:30
Heather Maitland –
Getting Bigger Audiences for Jazz
Heather Maitland
, England, konsult inom publikutveckling ger en föreläsning om publikutveckling inom jazzområdet. Föreläsningen hålls på engelska. || Med Heather Maitland, konsult.

14:30 – 15:00
Paus – vi bjuder på fika

15:00 – 17:00
Parallella workshops:

Workshop 1: Developing audiences for your work.
En praktisk workshop där varje deltagare arbetar fram en publikutvecklingsplan med utgångspunkt i den egna verksamheten. || Med Heather Maitland.

Workshop 2: Europe Jazz Balance i praktiken.
Karin Inde
lotsar under workshopen gruppen igenom en lektion från www.europejazzbalance.net. Välkommen att samtala, inspireras och reflektera kring hur ni arbetar i din verksamhet.

Workshop 3: Musik, Kommunikation och Normkritik.
Hur människor skildras i medierna är en fråga om makt och demokrati. I workshopen ger vi ett genusperspektiv på media och kultur. Vi tittar på hur normerna ser ut och hur ett normkritiskt tankesätt kan påverka våra val i kultur- och mediaproduktion? Alla som kommunicerar en verksamhet har möjlighet, och kanske också ett ansvar att problematisera och förändra de stereotypa mediebilderna. || Med det mediekritiska nätverket Allt är Möjligt.

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

3 okt

09:30-17:00

Seminarium

Kultur i Väst

Registrering

Svenska Filminstitutet

Fotograf: Per Myrehed

Svenska Filminstitutet

Kvalitet eller breddad representation – måste man välja?

Det vanligaste argumentet man får när man jobbar med jämställdhet och breddad representativitet är att det går ut över kvaliteten. Är det verkligen så att man måste välja, eller är det så att kvalitet kräver ett urval av alla röster? På Svenska Filminstitutet har de jobbat aktivt med att åstadkomma en jämn fördelning av sina stödmedel mellan könen. Efter några års arbete är svaret tydligt, kvalitet ligger inte i könet utan i berättelsen. Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet, presenterar hur de arbetar riktat med jämställdhet och breddad representativitet.

Anna Serner är född 1964 och kommer närmast från tjänsten som VD för branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU). Dessförinnan var hon under ett par år verksam som konsult inom marknadskommunikation i egen firma och innan dess VD för Reklamförbundet 1998-2006. Hon har bred erfarenhet av styrelseuppdrag, bl a för Berghs School of Communication, Folkoperan, United Minds, Fanzingo och tidskriften Dagens Samhälle, och har varit expert i statliga utredningar såsom Upphovsrättsutredningen 2010. Hon är även utbildad vid Stockholms Filmskolas tvååriga praktiska filmutbildning och har läst filmvetenskap. De senaste 20 åren har hon också föreläst inom juridik, reklam, kreativitet och ledarskap.

www.sfi.se

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

2 okt

11:00-11:30

Seminarium

Högskolan för Scen och Musik

Registrering

Tomas Gunnarsson

Fotograf: Emma Svensson

Tomas Gunnarsson

Alla är genusfotografer

Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, är en utbildad genusvetare, journalist och fotograf som sedan 2011 driver bloggen Genusfotografen och föreläser om genustänk i bilder och normkritisk bildanalys. Han har blivit utsedd till en av bloggarna som förändrade Sverige 2013 av Dagens Nyheter, och blev 2014 nominerad till Årets Opinionsbildare i VeckoRevyn Blogwards, Sverige största bloggpris. Samma år delade Tomas själv ut priset Årets sexist 2013 till klädföretaget American Apparel.

I sin föreläsning kommer hen att prata om hur idéer om kön skapas i bilder, och hur könsstereotyper i media, reklam och konst begränsar och blockerar vår fantasi om vilka vi kan vara.

www.genusfotografen.se

Klicka här för att registrera dig till seminarieprogrammet >>>

Programpunkter

1 okt

10:45-11:30

Seminarium

Auktionsverkets Kulturarena

Registrering
Till toppen av sidan
 
E-post f
SVERIGES VIKTIGASTE FESTIVAL
 
© 2015 WOMEN IN JAZZ SWEDEN